Wanita M’sia ‘Terper4ngkap’ Di China Kngsi Macam Mana Dia Hidup Sepanjang 40 Hari Kena L0ckdown

 

Macam yang korang semua dah tahu, tak sampai seminggu, k3spositif C0vid-19 dekat Malaysia dah naik mendadak, dan setakat ni je kita dah ada 428 k3s positif menjadikan negara ni nombor SATU paling teruk di Asia Tenggara!

Jadi, salah satu kemungkinan yang mungkin bakal kita hadapi adalah arahan lockdown dari kerajaan bagi mengelakkan virvs ni terus menular di negara kita.

Tapi korang semua tahu ke nak buat apa bila kena arahan lockdown ni? First of all, jangan panik, jom baca pengalaman seorang rakyat Malaysia yang telah berada di Chongqing, China sepanjang lockdown selama 40 hari di sana menerusi perkongsiannya di Facebook.

**Dari seorang rakyat Malaysia yang terperangkap di China**

Pandemik C0vid-19

Pada yang tak tahu, saya telah berada di Chongqing (CQ), China selama wab4k ini bermula sejak penghujung Januari lalu. Seluruh dunia mula memantau China dan kini bila keadaan dah reda, kami di China memerhatikan macam mana seluruh dunia p4nik dengan virvs ini. Mungkin saya boleh kongsikan pengalaman macam mana saya pastikan diri saya selamat.

Pertama sekali, bukan saja Hubei dan Wuhan yang diarahkan lockdown. Seluruh China diarahkan lockdown. So bila orang dari Hubei dan Wuhan tak boleh tinggalkan bandar dorang, kami di CQ tak boleh tinggalkan kompaun tempat tinggal kami. Hanya seorang dari seisi rumah je yang dibenarkan keluar dan masuk setiap 2-3 hari untuk membeli barangan asas, bergantung pada keadaan kawasan.

Setiap orang perlu membuat pemeriksaan suhu badan bila nak masuk mana-mana bangunan. Dan bila saya cakap barangan asas, ia memang betul-betul barangan asas kerana ketika ini, hanya pasar, pasaraya, farmasi dan klinik-klinik tertentu saja yang dibenarkan beroperasi. So tak boleh saja keluar untuk lepak atau berjalan-jalan kerana tak ada apa tempat yang buka. Dan kalau polis peronda nampak korang tengah berjalan saja-saja, korang akan dinasihatkan untuk pulang ke rumah.

Lockdown ini telah berlaku selama 40 hari dan seluruh China berada dalam keadaan lockdown selama itu dan ini bermakna, berbilion-bilion orang di China hanya duduk di rumah. Walaupun und4ng-und4ng arahkan perkara ini, semua orang di sini rela hati untuk kurvngkan diri dorang. Tak ada sekolah, tak ada kerja. INI SATU-SATUNYA CARA UNTUK HALANG VIRVS NI DARI MER3BAK!

Pemisahan dan kuar4ntin cabvl hak manusia? Please, hak apa nak tuntut kalau dah sampai kita m4ti.

So, bila saya perlu keluar untuk beli barangan asas, ini apa yang saya lakukan dan masih buat. Saya selalunya akan beli barangan rumah yang boleh tahan selama 1 ke 2 minggu supaya saya tak perlu untuk keluar selalu dan kurangkan risiko terkena j4ngkitan. Saya tak stock-up semua benda, lagi-lagi toilet paper…

  1. Topeng muka (siapa tak nak pakai topeng muka boleh kena tangk4p)
  2. Hand sanitizer dan botol spray kecil yang mengandungi 75% alk0hol saya bawa sepanjang masa.
  3. Bila saya keluar rumah, kalau saya pegang butang lif atau apa-apa benda lain, saya akan pastikan saya sanitize tangan saya sebelum masuk kereta dan sentuh benda lain.
  4. Saya tak sentuh muka lebih-lebih lagi mata, hidung dan mulut bila keluar. Kalau saya perlu gosok mata, saya akan sanitize tangan dan gunakan baju bahagian dalam untuk gosok mata.
  5. Habis beli barang. Letakkan barang dalam kereta dan sanitize tangan.
  6. Balik rumah, basuh baju dengan air dan sabun, buka mask, buang dan basuh tangan semula!
  7. Tukar baju dan terus letakkan dalam mesin basuh dan mandi terus.
  8. Nyahb4kteria pada barang yang dibeli, packaging dia dan beg plastik atau beg shopping.
  9. Nyahb4kteria pada kunci kereta, tombol pintu dan handphone.

Virvs ini perlukan kerjasama semua orang untuk hentikan dari mer3bak. Kalau korang masih rasa yang ini hanyalah selesema biasa dan tak ambil langkah berjaga-jaga, ini bermakna korang adalah anc4man untuk komuniti.

P/s Tak perlu pun nak stock up toilet paper laa!

**From a Malaysian stuck in China**Covid-19 Pandemic For those who didn't know, I've been in China Chongqing all…

Posted by Juwita Jalil on Friday, March 13, 2020

Dari pesanan wanita ni, memang leceh bila nak kena jaga kebersihan je all the time, tapi benda ni memang benda paling penting sekali untuk elak dari dij4ngkiti.

Please jangan borong barang macam dunia nak k1amat, ingat orang lain jugak okay. We are better than this!

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber: Lobakmerah/LepatPisangg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *